Kongolaista sisua tulivuorikaupungissa

Terveiset Gomasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta, jossa vietän tulevat viisi kuukautta Kirkon Ulkomaanavun vapaaehtoisena viestintäasiantuntijana. Esimerkiksi tulivuoria tutkiva Dario Tedesco pitää Gomaa maailman vaarallisimpana kaupunkina.

Goma on yksi maan suurimmista kaupungeista, ja siellä asuu jopa miljoona ihmistä. Paikka on kaunis: taustalla siintävät sumuiset vuoret ja maaperä on kirkkaanpunaista. Kaduilla kulkevat rinnakkain mopot, autot, lapset. vuohet, kanat ja puiset tshukudu-kuormapyörät.

Aurinkoisena iltapäivänä keskellä arkista liikenneruuhkaa on välillä vaikea muistaa, että jotkut pitävät Gomaa maailman vaarallisimpana kaupunkina.

Mikä sitten tekee uudesta kotikaupungistani vaarallisen?

Väkivaltatilastojen valossa vaarallisimpien kaupunkien listassa roikkuu usein joukko eteläamerikkalaisia kaupunkeja, ja aika usein myös Etelä-Afrikan suurkaupunki Johannesburg.

Gomasta taas tekee vaarallisen sekoitus inhimillisiä, luonnollisia ja yhteiskunnallisia syitä; pitkään jatkunut konflikti ja luonnonkatastrofit.

Sodan keskellä

Goma sijaitsee idässä, Pohjois-Kivun maakunnassa lähellä Ruandan rajaa. Kivu on kärsinyt vuosikausia maan hallituksen joukkojen ja erilaisten aseistettujen kapinallisryhmien taisteluista. M23-ryhmä valtasi kaupungin vuonna 2012, ja viime aikoina Pohjois-Kivussa on tehty töitä ryhmien riisumiseksi aseista vailla tulosta.

Epävakaan turvallisuustilanteen vuoksi katukuvassa  pistää ensimmäisenä silmään jeeppien ja aseiden määrä. YK-joukkoja tuntuu olevan kaikkialla, eikä ihme; Kongossa toimiva MONUSCO on maailman suurin YK:n rauhanturvaoperaatio. Muun muassa baarien oviin ja autojen ikkunoihin on lätkäisty aseet kieltäviä merkkejä ja kylttejä. Sellainen näkyy myös olevan paikallisen yliopiston ulkoseinässä.

Kongon demokraattinen tasavalta on monella mittarilla yksi maailman köyhimmistä ja epävakaimmista valtioista, ja niinpä Kirkon Ulkomaanavun lisäksi kaupungissa on valtava määrä kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun järjestöjä. Goma onkin varsinainen ”humanitarian hub”, ja työtä riittää; Fragile States Index listasi maan viimeisimmässä vertailussaan viiden epävakaimman valtion  joukkoon ja YK:n kehitysjärjestö UNDP:n mukaan yli 70 prosenttia sen kansasta elää köyhyydessä. DRC sijoittui inhimillistä kehitystä mittaavassa Human Development Index -tutkimuksessa matalan kehityksen kategoriaan ja tuli 187 maan listauksessa sijalle 186.

Tulivuoren kupeessa, vaarallisen järven rannalla

Huonon turvallisuustilanteen lisäksi Kongon sijoitusta kaupunkien vaarallisuusvertailussa heikentävät ympäristön aiheuttamat riskit. Yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista, Nyiragongo, sijaitsee aivan kaupungin kupeessa. Vuonna 2002 tulivuori purkautui ja sylki laavaa pitkin kaupungin pääkatuja tuhoten 40 prosenttia rakennuksista tieltään.

Monet keskustan kadut ovat edelleen terävän laavakiven peitossa, ja vulkaanisen toiminnan sivutuotteena ilmassa olevat päästöt aiheuttavat asukkaille hengitystieongelmia, allergisia reaktioita ja silmätulehduksia. Useina päivinä taivas on harmaan sumun peitossa ja vuoria tuskin erottaa horisontissa.

Vulkaanisen toiminnan vuoksi myös läheinen Kivu-järvi muodostaa turvallisuusriskin. Kaunis Kivu uinuu nyt, mutta sen sisältämät kaasut saattavat purkautua vielä joskus aiheuttaen järven ympärillä elävien ihmisten ja eläinten tukehtumisen. Vastaavia purkauksia on tapahtunut 1980-luvulla Kamerunissa Nyos- ja Monoun-järvissä. Ruandan puolella kaasua pumpataan järven pohjasta ja käytetään energianlähteenä, mutta Kongon puolella tätä ei tehdä.

Kongolainen sisu

Riskeistä huolimatta huolimatta Goma on kodikas ja luonnonkaunis kaupunki. Laavakivi on täynnä mineraaleja ja harmaanmustan kiven seasta puskee kaunis kukkaloisto. Illalla tähdet näkyvät taivaalla kirkkaampina, kuin kotona ja heinäsirkan soittoon voi nukahtaa. Elämä sujuu rauhallisesti, ja aseisiin, piikkilankaan ja yllä pörrääviin helikoptereihin tottuu.

Täytyy ihmetellä paikallisen väestön kykyä nousta ylös ja rakentaa elämänsä aina uudelleen sodan ja luonnonmullistusten jäljiltä.

Kun Nyiragongon purkaus pyyhki suuren osan kaupungista maan tasalle, kaupunki rakennettiin uudestaan hyödyntäen laavakiveä aitojen ja rakennusten materiaalina. Kongolaisen sisun sietäisi olevan käsite.

Kaikki on hyvin juuri nyt, mutta Gomassa asuessa takaraivossa on aina kysymys, kuinka kauan.

Kirkon Ulkomaanavun autoissa on ei aseita -merkki.

Kirkon Ulkomaanavun autoissa on ei aseita -merkki.

 

Kirjoittaja

Tuuli Hongisto

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja ja radiotuottaja, joka työskenteli keväällä 2015 Kirkon ulkomaanavun vapaaehtoisena viestintäasiantuntijana Gomassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa